Конституція України -це


  • Конституція України - це Основний Закон України. закріпляючі фундаментальні положення організації й функціонування української держави й суспільстві.
  • Конституція України прийнята вищим представницьким органом державної влади - Верховною Радою України, що є єдиним органом законодавчої влади в Україні. Законопроект про внесення змін у Конституцію України може бути прийнятий, якщо за нього проголосує не менш двох третин конституційного складу Верховної Ради України. Конституція України виражає суверенітет і волю українського народу, громадян України всіх національностей.
  • Основний Закон України (Конституція України) - це нормативно-правовий акт, що володіє найвищою юридичною чинністю. Закони й інші нормативно-правові акти застосовуються на основі Конституції України й повинні їй відповідати. Таким чином, Конституція України є основою чинного законодавства української держави. Її норми перебувають у центрі системи права, забезпечують єдність і несуперечність норм права, закріплених у різних нормативно-правових актах.
  • Норми Конституції України є нормами прямої дії. Конституція України гарантує можливість звернутися в суд для захисту конституційних прав і воль людини й громадянина, використовуючи для цього як юридична підстава винятково Конституцію України.
  • Конституція України - нормативно-правовий акт, що закріплює не тільки норми, але й принципи права. Нормативні встановлення Основного Закону України мають не тільки регулятивний, але й установчий, програмний, політичний характер, що свідчить про те, що Конституцію України також необхідно розглядати і як політико-правовий акт-документ.

Комментарии