Думка члена всеукраїнського оргкомітету ГАУ, експерт ЦППД “СІМ”) Руслан Тополевського щодо зміни Конституції України


Чи потрібно змінювати Конституцію України? Руслан Тополевський (член всеукраїнського оргкомітету ГАУ, експерт ЦППД “СІМ”)
Українська Конституція хвора. Складається враження що невиліковно. Через деякий час після операції 2004 року стало зрозуміло, що трансплантовані норми не приживаються. Процес їх відторгнення супроводжується війною за повноваження між головою держави (президентом) і серцем (прем’єр-міністром).
Очевидно, що ситуація набула вкрай загрозливого характеру. Політики та державні посадовці нині ігнорують навіть ті норми Конституції, які вони колись виконували, не кажучи вже про вибірковість виконання законів. Боротьба політиків за владу, як самоціль, заради перетворення її на власність, потягла за собою все більше відчуження, апатію та відразу пересічного громадянина до діяльності вищих органів державної влади.
Держава втрачає керованість, а діяльність органів держави -- мінімальну підтримку громадян. Протистояння, породжене змінами до Конституції 2004 року не лише продовжує підривати довіру до органів державної влади, але й ставить під загрозу саме існування української держави.  
Конституція зразка 1996 року так і не запрацювала на повну силу – зокрема через відсутність низки передбачених нею законів. Конституція зразка 2004 року – не працюватиме через суперечності, закладені в її тексті, перш за все щодо розподілу повноважень вищих органів держави.
Однак вирішення питання розподілу повноважень між Президентом і Прем’єр-міністром за теперішніх умов видається радше фантастичним і навряд чи вирішить низку інших проблем, які встигли накопичитися за цей час. Чи можливе повернення до Конституції в редакції 1996 р.? Це було можливе на початку 2005 р., однак навряд чи в другій половині 2008 р. це стане виходом із ситуації.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Конституція України -це